Οι επενδύσεις στην κτηνοτροφία ήταν το βασικό αντικείμενο της δεύτερης ημέρας, στην ημερίδα που έγινε στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και είχε ως θέμα τις σύγχρονες επιχειρηματικές δυνατότητες στον αγροτικό τομέα. Σύμφωνα με τον Καθηγητή του τμήματος Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών κ. Ζέρβα είναι καλύτερα για ένα νέο να ασχοληθεί με την εκμετάλλευση προβάτων παρά με την αγελαδοτροφία, η οποία παρουσιάζει πολύ υψηλό ρίσκο.
Από την ομιλία του προέκυψε ότι μία μεσαία μεγέθους κτηνοτροφική μονάδα αγελάδων απαιτεί μία αρχική επένδυση που ξεπερνά τα 200-400 χιλιάδες ευρώ. Αντίστοιχα, για μία μονάδα με περίπου 200 πρόβατα θα χρειαστούν γύρω στις 55 χιλιάδες ευρώ.
Ακόμα και σχετικά μικρές εκμεταλλεύσεις με πρόβατα μπορούν να δώσουν, αν και συμπιεσμένο, ένα ικανοποιητικό εισόδημα, αρκεί να γίνεται πλήρης εκμετάλλευση του ζωικού κεφαλαίου. Ικανοποιητική αύξηση του εισοδήματος, σύμφωνα με τον κ. Ζέρβα επιτυγχάνεται όσο αυξάνεται το μέγεθος της εκμετάλλευσης.
Ένα από τα πολύ σημαντικά προβλήματα του κλάδου είναι το αυξανόμενο κόστος των ζωοτροφών και η μεγάλη εξάρτηση από τις εισαγόμενες ζωοτροφές, οι οποίες κοστίζουν ετησίως στην Ελλάδα περίπου 2 δις ευρώ το χρόνο. Ως προς την αντιμετώπιση αυτού του φαινόμενου το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών διεξάγει πειράματα για την υποκατάσταση της σόγιας από μίγματα ψυχανθών με αγρωστώδη και ήδη υπάρχουν ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Επίσης, σύμφωνα με μελέτες οι οποίες γίνονται από τη συνεργασία του τμήματος Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών και του τμήματος Αγροτικής Οικονομίας & Ανάπτυξης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, προκύπτει ότι σε αρκετές περιπτώσεις συμφέρει τον Έλληνα κτηνοτρόφο να παράγει ο ίδιος τις ζωοτροφές που χρειάζεται, παρά να τις αγοράζει έτοιμες από το εμπόριο.
Δημιουργία ενός τυροκομείου
Από τον Επίκουρο Καθηγητή κ. Θεοφύλακτο Μασούρα παρουσιάστηκαν οι προοπτικές που υπάρχουν στην ελληνική αγορά για τη δημιουργία ενός τυροκομείου. Όπως προκύπτει, σύμφωνα με τα νεότερα δεδομένα, υπάρχει σημαντικός χώρος στην ελληνική αγορά ακόμη και για την ίδρυση μονάδων οικογενειακού τύπου. Αυτό που ωστόσο πρέπει να προσέξει κάποιος είναι ο σωστός σχεδιασμός μιας τέτοιας μονάδας. Συνήθως, απαιτείται τουλάχιστον 1 έτος για το σχεδιασμό ενός τυροκομείου, κατά τη διάρκεια του οποίου ο υποψήφιος επενδυτής θα πρέπει να καταλήξει στην απάντηση συγκεκριμένων ερωτημάτων, όπως για το μέρος που θα εγκαταστήσει τη μονάδα του, για το τι γάλα θα χρησιμοποιεί, για τη δυναμικότητα της μονάδας, κτλ. Σύμφωνα με τον κ. Θεοφύλακτο Μασούρα, ακόμη και ένας χώρος 88 τετραγωνικών μέτρων είναι αρκετός για τη ίδρυση ενός μικρού τυροκομείου και επιπλέον η επένδυση δε μπορεί να χαρακτηριστεί ιδιαίτερα υψηλή. Χρειάζεται ωστόσο μεγάλη προσοχή όσον αφορά τους κανόνες ασφάλειας και υγιεινής.
Μονάδα παραγωγής γιαουρτιού
Αναδείχθηκαν επίσης οι δυνατότητες ίδρυσης μιας μονάδας παραγωγής γιαουρτιού από τον Λέκτορα του τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, κ. Ακτύπη. Κατά τον ίδιο, η κατανάλωση παραδοσιακού γιαουρτιού στην Ελλάδα από το έτος 2010 έως το 2012 σημείωσε μία αύξηση της τάξης του 7%. Γενικά, μία μονάδα που μπορεί να επεξεργαστεί περίπου 100-300 κιλά γάλα κοστίζει κοντά στα 100-150 χιλιάδες ευρώ και το 60% αυτού του ποσού χρησιμοποιείται για την αγορά εξοπλισμού. Όπως αναφέρθηκε από όλους τους ομιλητές, το μεγάλο πρόβλημα ίδρυσης τέτοιων μονάδων είναι ουσιαστικά οι χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες που απαιτούνται.
πηγή: http://www.agrotypos.gr
Add comment