+30 22530 24100

Επικοινωνία

Κατάστημα Καλλονής: 22530 29270 - 24100 - 23275, Υποκατάστημα Λάρσος: 22510 93000

Για Τηλεφωνικές παραγγελίες καλέστε στο
MontBlanc
0
Κανένα προϊόν στο καλάθι σας.

Blog

Αγροτικά και Κτηνιατρικά νέα

Ο υποσιτισμός πίσω από τον πρόωρο τοκετό στις προβατίνες της Κρήτης

12 Νοεμβρίου 2013, Author: Αγροτική Στέγη

PROBATINES

Ο υποσιτισμός των κοπαδιών αποτελεί την αιτία για τους πρόωρους τοκετούς των προβατίνων, πρόβλημα που μαστίζει φέτος την αιγοπροβατοτροφία της Κρήτης κυρίως στους ορεινούς όγκους. Τα ζώα υποσιτίζονται επειδή οι κτηνοτρόφοι δεν έχουν χρήματα να τους εξασφαλίσουν σωστή τροφή, καθώς το κόστος των ζωοτροφών αυξήθηκε τα τελευταία χρόνια κατά 30%, ενώ οι τιμές του κρέατος και του γάλακτος διαρκώς μειώνονται.
Αυτά είναι τα συμπεράσματα των επιστημόνων σχετικά με το μεγάλο πρόβλημα που απασχολεί τελευταία τους κτηνοτρόφους, ιδιαιτέρως των ορεινών όγκων, που βλέπουν τις προβατίνες τους να χάνουν τα αρνιά τους ή να τα γεννούν ελλιποβαρή, σε άσχημη κατάσταση. Διαπιστώσεις οι οποίες «χτυπούν το καμπανάκι» για τη βιωσιμότητα της κρητικής αιγοπροβατοτροφίας, οι ρίζες της οποίας χάνονται στα βάθη των αιώνων και επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες που έχουν κατά καιρούς διατυπωθεί από κτηνοτρόφους και επιστήμονες.
Ο κτηνίατρος και πρόεδρος του παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ δρ Αλέκος Στεφανάκης επεσήμανε ότι το πρόβλημα των πρόωρων τοκετών, που βρίσκεται σε μεγάλη έξαρση τελευταία στους ορεινούς όγκους, οφείλεται στον υποσιτισμό των κοπαδιών. Όπως εξήγησε ο κ. Στεφανάκης οι κτηνοτρόφοι που δεν έχουν χρήματα να ταΐσουν τα ζώα τους καταφεύγουν σε φθηνές λύσεις. Μεταξύ αυτών είναι η εκτεταμένη χρήση φθηνού καλαμποκιού που κυκλοφορεί τελευταία στην αγορά.
Το καλαμπόκι αν και είναι μία πολύ καλή ζωοτροφή, δεν παρέχει  όλες τις απαραίτητες ουσίες για τις προβατίνες που βρίσκονται σε κατάσταση εγκυμοσύνης. Πιο συγκεκριμένα, το καλαμπόκι δεν έχει ιχνοστοιχεία και περιέχει μεγάλη ποσότητα φωσφόρου που εγκλωβίζει το ασβέστιο. Να σημειωθεί ότι γίνεται υπερβόσκηση με φθηνό καλαμπόκι, με αποτέλεσμα τα ζώα να παχαίνουν, αλλά να μη «χτίζουν» δυνατό οργανισμό.
Επιβεβαιώνονται οι ανησυχίες
Ο δρ Αλέκος Στεφανάκης δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην επιβεβαίωση, δυστυχώς, των ανησυχιών που έχουν διατυπώσει κατά καιρούς επιστήμονες και κτηνοτρόφοι, σχετικά με το αρνητικό ισοζύγιο στον τομέα της κρητικής αιγοπροβατοτροφίας. Οι τιμές των ζωοτροφών  αυξήθηκαν κατά 30%, ενώ οι τιμές του κρέατος μειώθηκαν κατά 0,50 ευρώ σε σύγκριση με πέρυσι και του γάλακτος σημείωσαν πτώση ή παρέμειναν σταθερές στα 0,80 – 0,90 ευρώ το κιλό. «Με αυτό το ισοζύγιο ήταν επόμενο να υπάρξουν προβλήματα. Και αν  η κατάσταση συνεχιστεί, τα προβλήματα θα είναι ακόμα μεγαλύτερα», σχολίασε ο δρ Αλέκος Στεφανάκης.
Οι περισσότεροι πρόωροι τοκετοί παρατηρούνται στις προβατίνες που έχουν δίδυμα, καθώς όπως είναι υποσιτισμένες ο οργανισμός τους δεν μπορεί να τα κρατήσει. Συνήθως οι προβατίνες ζούνε, αλλά χάνουν τα αρνιά τους. Το μεγαλύτερο πρόβλημα παρατηρείται κατά την έναρξη των τοκετών σε κάθε κοπάδι. Στη συνέχεια, υπό την επίβλεψη των επιστημόνων, το πρόβλημα κάπως αμβλύνεται.
Πηγή: www.agronews.gr

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πως ενδέχεται να υπάρξουν καθυστερήσεις στην παράδοση των παραγγελιών λόγω φόρτου εργασίας σε μεταφορικές και ταχυμεταφορικές εταιρίες. Παράβλεψη