+30 22530 24100

Επικοινωνία

Κατάστημα Καλλονής: 22530 29270 - 24100 - 23275, Υποκατάστημα Λάρσος: 22510 93000

Για Τηλεφωνικές παραγγελίες καλέστε στο
MontBlanc
0
Κανένα προϊόν στο καλάθι σας.

Blog

Αγροτικά και Κτηνιατρικά νέα

Περονόσπορο και τετράνυχο έπιασε η υπαίθρια ντομάτα Θεσσαλίας

29 Ιουνίου 2016, Author: Αγροτική Στέγη

ntomates_xalazi1 

Την εµφάνισή τους στις αρχές Ιουνίου έκαναν περονόσπορος και τετράνυχος σε πρώιµες και µεοσπρώιµες καλλιέργειες ντοµάτας των νοµών Καρδίτσας, Λάρισας, Μαγνησίας, Τρικάλων και Φθιώτιδας, µετά τις τελευταίες βροχοπτώσεις.

Σημειωτέων ότι οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι ευνοϊκές για την ανάπτυξη και την εξάπλωση των δύο παθογόνων.

Οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Βόλου καλούν τους παραγωγούς να προχωρήσουν σε ψεκασµούς κάλυψης µε κατάλληλα εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα, µόνο όµως µετά τη διαπίστωση της προσβολής (3 άτοµα/φύλλο) και όχι προληπτικά. 

Ειδικότερα για τον περονόσπορο (Phytophthora infestans –Peronospora parasitica), τα συμπτώματα που συνήθως εµφανίζονται στα κατώτερα και στη συνέχεια στα ανώτερα φύλλα των φυτών είναι:
-Ακανόνιστου σχήµατος περιοχές (κηλίδες λαδιού) στην πάνω επιφάνεια των φύλλων οι οποίες γρήγορα αποκτούν καστανό–γκρίζο ή µαύρο χρώµα, ενώ στην κάτω επιφάνεια αναπτύσσονται υπόλευκες εξανθήσεις. 
-Στους βλαστούς καστανές έως µαύρες ραβδώσεις µε λευκή εξάνθηση. 
-Στους καρπούς διάχυτες γκριζοπράσινες µέχρι καστανές βυθισµένες περιοχές, οι οποίες µπορούν να εξαπλωθούν σε ολόκληρο τον καρπό.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι η ασθένεια ευνοείται από υγρό και δροσερό καιρό. Οι ευνοϊκότερες καιρικές συνθήκες για την ανάπτυξη και την εξάπλωση του περονόσπορου είναι νύχτες µε υψηλή σχετική υγρασία, νεφοσκεπείς ηµέρες, βροχερές ηµέρες, µε οµίχλες το απόγευµα. Για τον σχηµατισµό των σποριαγγείων απαιτείται πολύ υψηλή σχετική υγρασία 80-100% και θερµοκρασίες από 3-260C (άριστη θερµοκρασία 18-220C).

Σχετικά µε τον τετράνυχο (Tetranychus urticae) υπογραµµίζεται ότι οι παραγωγοί καλούνται να επιθεωρούν συνεχώς την καλλιέργειά του, δεδοµένου ότι η προσβολή από τους εχθρούς αυτούς εξαπλώνεται µε µεγάλη ταχύτητα στο χωράφι.

Πηγή: www.agronews.gr

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πως ενδέχεται να υπάρξουν καθυστερήσεις στην παράδοση των παραγγελιών λόγω φόρτου εργασίας σε μεταφορικές και ταχυμεταφορικές εταιρίες. Παράβλεψη