Ο κ. Αδάμ Αργυρίου είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότης και ασχολείται αποκλειστικά με την καλλιέργεια κελυφωτού φιστικιού. Καλλιεργεί 40 στρέμματα στην περιοχή της Ελευσίνας. Όπως δηλώνει στη συνέντευξη που έδωσε στον ΑγροΤύπο, «το 1958 αγόρασα με τον πατέρα μου τις φιστικιές από φυτώριο στο Μαρούσι. Από το 1996, που αποχώρησε ο πατέρας μου, ανέλαβα αποκλειστικά την καλλιέργεια. Στην περιοχή της Ελευσίνας καλλιεργούνται συνολικά 400 στρέμματα με φιστικιές. Το κλίμα της Ελευσίνας και γενικότερα της Αττικής (και της Αίγινας) θεωρώ ότι είναι ιδανικό για την καλλιέργεια φιστικιού. Το λάθος που κάνουν πολλοί παραγωγοί είναι ότι αμελούν τις καλλιεργητικές φροντίδες την χρονιά που δεν έχουν μεγάλη παραγωγή. Όσο περισσότερο περιποιηθείς το δέντρο την χρονιά που έχει μειωμένη παραγωγή τόσο μεγαλύτερους καρπούς θα δώσει την επόμενη περίοδο».
Δύσκολο ξεκίνημα
Ευρύτομο και ψύλλα είναι οι κυριότεροι εχθροί της καλλιέργειας. Το 1996 που ξεκίνησα ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά για την καλλιέργεια. Τότε εμφανίστηκε για πρώτη φορά η ψύλλα της φιστικιάς στην περιοχή. Αποτέλεσμα της προσβολής είναι η πρόωρη φυλλόπτωση, η καταστροφή των οφθαλμών και η μη πλήρης ωρίμανση των καρπών, οι οποίοι μένουν κλειστοί. Καταστρέφει όχι μόνο την χρονιά της παραγωγής αλλά και την επόμενη χρονιά. Ήταν ένα νέο πρόβλημα και δεν ήξερα τον τρόπο αντιμετώπισης του. Είχα επαφές με τον ΑΣ Μεγάρων με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και με το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό. Πέρασαν 2-3 χρόνια για να μάθω τον τρόπο για να την αντιμετωπίσω. Τελικά εδώ και δύο πενταετίες κατάφερα να μην έχω πρόβλημα από την ψύλλα (2003-2008 και 2010-2014). Κάθε έτος κάνω ένα ψέκασμα μόνο με εντομοκτόνο. Στη συνέχεια κάνω μυκητοκτονία δύο ή τρεις φορές (αν έχει βρέξει) τον χρόνο με βορδιγάλειο πολτό. Τα τελευταία χρόνια υπάρχουν φυτοφάρμακα που κυκλοφορούν στην αγορά και είναι αποτελεσματικά για αντιμετώπιση της ψύλλας.

Η φιστικιά δίνει παραγωγή καλή κάθε δεύτερο έτος. Το ιδανικό για τον παραγωγό είναι να έχεις φιστικιές που παράγουν τα μισά κλαδιά την μια χρονιά και τα υπόλοιπα την επόμενη. Τότε το φιστίκι έχει μεγάλο μέγεθος και είναι καλή παραγωγή. Αυτό όμως δεν είναι εύκολο να το πετύχει ο καλλιεργητής. Εγώ παράγω το 80% της παραγωγής την μια χρονιά και το 20% την επόμενη. Την χρονιά που έχω το 80% της παραγωγής σημαίνει ότι έχω φιστίκια συνολικού βάρους 8 τόνων. Όλες τις ποσότητες που παράγω τις πουλάω στους εμπόρους.
Τιμές
Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγάλη ζήτηση για φιστίκι και γίνονται πολλές εξαγωγές κυρίως προς Ιταλία. Πριν από μια διετία η τιμή παραγωγού κυμαινόταν στα 5,5 ευρώ το κιλό. Σήμερα φτάνει ακόμη και στα 7,5 ευρώ το κιλό. Οποιαδήποτε τιμή πάνω από 6,5 ευρώ το κιλό θεωρώ ότι είναι μια καλή τιμή για τον παραγωγό. Βέβαια είπαμε δεν έχω κάθε χρόνο μια καλή παραγωγή. Έτσι προσπαθώ να περιορίσω το κόστος καλλιέργειας. Έχω περιορίσει τους ψεκασμούς και κάνω τρία ραντίσματα τον χρόνο. Επίσης κουβαλώ κοπριές από τα μαντριά για να κάνω λίπανση στα δέντρα. Ότι άλλες εργασίες (κλαδέματα κ.α.) τις κάνω μόνος μου. Για τα 40 στρέμματα (800 δέντρα) όλα τα έξοδά μου είναι περίπου 1.000 ευρώ.
Συγκομιδή
Το φιστίκι είναι ένα πολύ ευαίσθητο προϊόν. Πρέπει να γίνει η συγκομιδή μέσα σε 10 ημέρες, γιατί αν κρατήσει περισσότερο ο καρπός θα ξεραθεί ή θα έχουμε καρπόπτωση λόγω του ανέμου. Για να έχω καλά αποτελέσματα στην ποιότητα του καρπού αναγκάστηκα να διαβάσω ότι βιβλιογραφία υπάρχει για την καλλιέργεια στις ΗΠΑ και την Συρία. Οι έμποροι θέλουν να αγοράζουν «κλειστό» φιστίκι γιατί θα πληρώσουν χαμηλή τιμή στον παραγωγό (στο 40% της τιμής) θα το σπάσουν και θα πουλήσουν την ψίχα. Φέτος λόγω του ήπιου χειμώνα εκτιμώ ότι θα έχει μεγάλα ποσοστά «κλειστών» φιστικιών. Όπως διάβασα στη διεθνή βιβλιογραφία, το 2007 που είχε ξηρασία στην Καλιφόρνια, το 50% της παραγωγής ήταν «κλειστά». Για να έχω ανοικτά φιστίκια φέτος κάνω διπλάσια καλοκαιρινή λίπανση. Η φιστικιά θέλει κάλιο για να έχει ανοικτό καρπό. Έτσι καταφέρνω το 97% της παραγωγής μου να έχει «ανοικτά» φιστίκια. Επίσης η φιστικιά δεν θέλει έντονο κλάδεμα. Έχω χαμηλό τρακτέρ και προσπαθώ να κάνω τα κλαδιά να έχουν κατεύθυνση προς τα κάτω για να με διευκολύνουν στην συγκομιδή.
Καλλιέργεια στις ΗΠΑ
Προοπτικές καλλιέργειας
Η φιστικιά δεν θέλει βροχές το καλοκαίρι. Αυτό το πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι φιστικοπαραγωγοί της Φθιώτιδας, που λόγω των βροχών αναγκάζονται να κάνουν πολλά ραντίσματα με μυκητοκτόνα. Η Αττική έχει ιδανικό κλίμα για την καλλιέργεια φιστικιάς. Στην Ελευσίνα δεν υπάρχουν προοπτικές για την καλλιέργεια επειδή όλη η περιοχή που καλλιεργούν φιστικιές είναι υπό ένταξη στο σχέδιο πόλης. Αυτό σημαίνει ότι σε λίγα χρόνια θα αστικοποιηθεί. Δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα λόγω της οικονομικής κρίσης. Ο κάμπος του Ασπρόπυργου γέμισε αποθήκες και έμεινα λίγες εκτάσεις με φιστικιές. Προβλήματα με την αστική ζώνη έχουν και οι καλλιεργητές στην Αίγινα. Αντίθετα στα Μέγαρα υπάρχουν ακόμη ελεύθερες εκτάσεις για να καλλιεργηθούν. Το ίδιο ιδανικό κλίμα υπάρχει και στην ανατολική Αττική. Εκτιμώ ότι τα επόμενα χρόνια αναμένεται να «περπατήσει» η καλλιέργεια κελυφωτού φιστικιού σε περιοχές της Κορίνθου και της Βοιωτίας που έχουν παρόμοιο κλίμα με αυτό της Αττικής. Αν φυτέψει κάποιος φιστικιές θα πρέπει να περιμένει 5 χρόνια να πάρει μια πρώτη παραγωγή αλλά για να έχει μια αξιόλογη παραγωγή θα πρέπει να περιμένει 15 χρόνια.
Leave a reply