Για τους εχθρούς των εσπεριδοειδών ενημερώνουν τους καλλιεργητές, οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Αχαΐας.
Αναλυτικότερα, οι ειδικοί συνιστούν τα εξής:
ΑΝΘΟΤΡΗΤΗΣ
Το έντομο προσβάλει κυρίως τη λεμονιά ζημιώνοντας μπουμπούκια, άνθη και νεαρούς καρπούς. Οι ζημιές που προκαλούνται αυτή την εποχή δεν είναι σοβαρές και δεν έχουν ιδιαίτερη επίπτωση στην αναμενόμενη παραγωγή των δέντρων.
Συνιστάται να γίνεται έλεγχος των δέντρων και εφόσον διαπιστωθούν προσβολές σε ποσοστό μεγαλύτερο του 5%, σε μπουμπούκια, άνθη ή νεαρούς καρπούς, τότε να γίνει καταπολέμηση.
ΘΡΙΠΕΣ
Οι επιδερμικές αλλοιώσεις και παραμορφώσεις των καπνών αποτελούν τα συμπτώματα της προσβολής, η οποία ωστόσο γίνεται όταν οι καρποί έχουν μέγεθος μπιζελιού έως και καρυδιού.
Στις περιπτώσεις που διαπιστώθηκαν ζημιές την προηγούμενη χρονιά, συνιστάται ψεκασμός.
ΑΦΙΔΕΣ
Την εμφάνισή τους έχουν κάνει τα έντομα, ενώ όπως επισημαίνουν οι γεωπόνοι, οι υγρασίες και οι μέτριες θερμοκρασίες ευνοούν την ανάπτυξη των προσβολών.
Μερικά είδη αφίδων θεωρούνται φορείς του ιού της τριστέτσας, η οποία έχει ήδη διαπιστωθεί σε αρκετούς νομούς όπως την Αργολίδα, την Λακωνία,την Κορινθία, δημιουργώντας καταστροφικές συνέπειες για την καλλιέργεια των εσπεριδοειδών.
Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνεται σε φυτώρια που παράγουν πολλαπλασιαστικό υλικό εσπεριδοειδών καθώς και σε οπωρώνες νεαρής ηλικίας, τονίζουν οι ειδικοί.
Όπου διαπιστωθούν αφίδες, συνιστάται καταπολέμηση.
ΕΡΙΩΔΗΣ ΑΛΕΥΡΩΔΗΣ-ΦΥΛΛΟΚΝΙΣΤΗΣ
Καθώς οι προσβολές στη νέα βλάστηση δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει, δεν συνιστάται αντιμετώπιση προς το παρόν, επισημαίνουν οι ειδικοί.
πηγή: agronews.gr
Add comment