+30 22530 24100

Επικοινωνία

Κατάστημα Καλλονής: 22530 29270 - 24100 - 23275, Υποκατάστημα Λάρσος: 22510 93000

Για Τηλεφωνικές παραγγελίες καλέστε στο
MontBlanc
0
Κανένα προϊόν στο καλάθι σας.

Blog

Αγροτικά και Κτηνιατρικά νέα

Πτώση στις τιμές των σιτηρών και των ελαιούχων σπόρων άνοδο στην τιμή καλαμποκιού

3 Φεβρουαρίου 2014, Author: Αγροτική Στέγη

SITARIΣύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Διεθνούς Συμβουλίου των Δημητριακών (IGC), ο γενικός δείκτης τιμών στα σιτηρά και τους ελαιούχους σπόρους σημείωσε μείωση σε ποσοστό 5% από το τέλος του Νοεμβρίου 2013. Ενώ η ισχυρή ζήτηση για εξαγωγές ήταν υποστηρικτική, οι τιμές του σίτου έχουν… πιεστεί εξαιτίας της αύξησης των παγκόσμιων αποθεμάτων ενώ ρόλο στη μείωση έχει παίξει και η έναρξης της συγκομιδής ελαιούχων σπόρων στη Βραζιλία με τις τιμές να καταγράφουν πτώση σε ποσοστό 8%. Το καλαμπόκι, εν τω μεταξύ, έχει ωφεληθεί ιδιαίτερα από το ισχυρό ενδιαφέρον για εξαγωγές από τη Νότια Αμερική και την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, με αποτέλεσμα οι τιμές να σημειώνουν αύξηση κατά 4%.

Σιτάρι
Ειδικότερα, η τελευταία έκθεση του Διεθνούς Συμβουλίου των Δημητριακών (IGC) όσον αφορά το σιτάρι αναφέρει ότι ο δείκτης τιμών στο σιτάρι σημειώνει πτώση σε ποσοστό 8% από το τέλος του Νοεμβρίου του 2013. Η πρόβλεψη του IGC για την περίοδο 2013/14 αναφέρει ότι η παγκόσμια παραγωγή σίτου έχει αναθεωρηθεί προς τα πάνω κατά 9 εκατ. τόνους φτάνοντας το επίπεδο ρεκόρ των 707 εκατ. τόνων ενώ η κατανάλωση προβλέπεται ότι θα μειωθεί κατά 1 εκατ. τόνους. Την ίδια στιγμή οι προβλέψεις για εξαγωγές δείχνουν μια αύξηση κατά 7 εκατ. τόνους (σε 188 εκατ. τόνους), με τον κύριο όγκο των εξαγωγών να κατευθύνεται προς την Ινδία. Οι εκτιμήσεις για την περίοδο 2014/15, αναφέρουν ότι η συνολικές εκτάσεις καλλιέργειας σιτηρών θα σημειώσουν αύξηση σε ποσοστό 2%, αλλά η παραγωγή θα μειωθεί κατά 1% φτάνοντας τους 697εκατ. τόνους.
Καλαμπόκι
Όσον αφορά το καλαμπόκι, η έκθεση του IGC αναφέρει ότι οι παγκόσμιες τιμές έχουν σημειώσει αύξηση κατά 4% από το τέλος του Νοεμβρίου και αυτό οφείλεται στο έντονο ενδιαφέρον για εξαγωγές. Επίσης, παρά τις προβλέψεις για μειωμένη παραγωγή στη Νότια Αμερική, η παγκόσμια παραγωγή προβλέπεται να είναι αυξημένη, έως και 11%, την περίοδο 2013/14, γεγονός στο οποίο συμβάλει και η αύξηση των αποδόσεων στις ΗΠΑ. Το IGC σημειώνει ακόμα ότι η ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί (ζωοτροφές και βιομηχανική χρήση), ενώ η παγκόσμια κατανάλωση αναμένεται να σημειώσει άνοδο σε ποσοστό 7%. Θετικά είναι και τα μηνύματα για τις εξαγωγές τα οποία φαίνεται ότι θα σημειώσουν νέο ρεκόρ.
Ρύζι
Όπως ήδη αναφέραμε οι τιμές στο ρύζι που παράγεται στην Ασία έχουν «αποδυναμωθεί» κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων μηνών. Η παγκόσμια παραγωγή ρυζιού προβλέπεται σε γενικές γραμμές αμετάβλητη την περίοδο 2013/14, όμως θα σημειωθεί μείωση στις κορυφαίες χώρες παραγωγής (Κίνα και την Ινδία). Την ίδια περίοδο οι εξαγωγές αναμένεται να μειωθούν όπως επίσης και τα αποθέματα κατά 4%. Για το 2014, εκτιμάται ότι θα έχουμε μεγαλύτερες εξαγωγές προς την Άπω Ανατολή.
Ελαιούχοι σπόροι
Τέλος, όσον αφορά τους ελαιούχους σπόρους η τελευταία έκθεση του Διεθνούς Συμβουλίου των Δημητριακών (IGC) αναφέρει ότι οι τιμές σημείωσαν πτώση σε ποσοστό 8% από το τέλος του Νοεμβρίου. Η παγκόσμια παραγωγή σόγιας προβλέπεται αυξημένη σε ποσοστό μέχρι και 6%, την περίοδο 2013/14, σε επίπεδα ρεκόρ (288 εκατ. τόνους), ενώ και τα αποθέματα αναμένεται να αυξηθούν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Επίσης, οι εξαγωγές σόγιας την περίοδο 2013/14 (Οκτ / Σεπτ) προβλέπεται να αυξηθούν κατά 12%, γεγονός που οφείλεται στην αναμενόμενη ανάκαμψη της ζήτησης της Κίνας.
Πηγή: www.agrotypos.gr

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πως ενδέχεται να υπάρξουν καθυστερήσεις στην παράδοση των παραγγελιών λόγω φόρτου εργασίας σε μεταφορικές και ταχυμεταφορικές εταιρίες. Παράβλεψη