+30 22530 24100

Επικοινωνία

Κατάστημα Καλλονής: 22530 29270 - 24100 - 23275, Υποκατάστημα Λάρσος: 22510 93000

Για Τηλεφωνικές παραγγελίες καλέστε στο
MontBlanc
0
Κανένα προϊόν στο καλάθι σας.

Blog

Γάτες

Πυομήτρα Σκύλου και Γάτας

15 Δεκεμβρίου 2012, Author: Αγροτική Στέγη

 

pyometra

ΠΥΟΜΗΤΡΑ ΣΤΟ ΣΚΥΛΟ ΚΑΙ ΣΤΗ ΓΑΤΑ

Είναι η έντονη διόγκωση της μήτρας που οφείλεται στο άφθονο παθολογικό περιεχόμενο. Σύνδρομο που συνδέεται σχεδόν αποκλειστικά με τον εκπολιτισμό των ζώων και με το πως τα μεταχειρίζονται οι άνθρωποι.

Αιτιολογία

Φυσιολογικά, οι σκύλοι και οι γάτες γονιμοποιούνται και γεννούν μετά από κάθε οίστρο. Με τις υπάρχουσες όμως συνθήκες, τα κουτάβια/ γατάκια δεν μπορούν να απορροφηθούν από τους ιδιοκτήτες, γι’ αυτό και η δραστηριότητα αυτή πρέπει να περιοριστεί ή και να ανασταλεί.

ΟΙ ΜΟΝΕΣ ΔΥΝΑΤΕΣ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΟΥΠΑΡΧΟΥΣΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ ΜΕΣΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ Η Η ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ.

Οποιαδήποτε άλλη παρέμβαση, όπως:

α) περιορισμός στην περίοδο του οίστρου

β) φαρμακευτική αναστολή ή διακοπή του οίστρου

γ) φαρμακευτική διακοπή της κύησης

δ) τεχνητή πρόκληση ωοθυλακιορρηξίας στις γάτες

οδηγούν σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις, όπως π.χ. πυομήτρα.

Σε κάποια στιγμή στη ζωή του ζώου συμβαίνουν τα εξής:

1)   Η μήτρα έχει χάσει τη λειτουργικότητά της και την αμυντική ικανότητά της

2)   Ο οργανισμός βρίσκεται σε περίοδο καταπόνησης

3)   Η χλωρίδα του κόλπου και της μήτρας περιέχει βακτηριακά στελέχη με έντονη λοιμογόνο δύναμη

4)   Οι ωοθήκες δυσλειτουργούν και έχουν υποστεί κυστική εκφύλιση (παρόμοιο με τις πολυκυστικές ωοθήκες στη γυναίκα) και παρουσιάζουν μη φυσιολογική παραγωγή ορμονών

5)   Υπάρχει αδυναμία αποτελεσματικής αντιμετώπισης των οργανισμών που εισέρχονται στη μήτρα την περίοδο του οίστρου.

Όλα αυτά οδηγούν στην εμφάνιση πυομήτρας.

ΟΙ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΑΓΩΓΕΣ ΜΕ ΣΤΕΡΟΕΙΔΗ, ΟΠΩΣ ΟΙΣΤΡΟΓΟΝΑ, ΠΡΟΓΕΣΤΑΓΟΝΑ ΚΑΙ ΚΟΡΤΙΚΟΣΤΕΡΟΕΙΔΗ (σε μακροχρόνια χρήση) ΕΝΟΧΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΣΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΒΑΘΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΠΥΟΜΗΤΡΑΣ.

Τα παραπάνω φάρμακα χρησιμοποιούνται συχνά για την πρόληψη ή τη διακοπή της περιόδου στα σκυλιά και τις γάτες καθώς και για τη διακοπή της εγκυμοσύνης

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Η ΠΥΟΜΗΤΡΑ ΕΚΔΗΛΩΝΕΤΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΟΥ ΔΙΟΙΣΤΡΟΥ(περίοδος που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα αμέσως μετά τις γόνιμες μέρες του ζώου και είναι περίπου 2 μήνες) ΣΕ:

1)   ζώα που δε γεννούν

2)   ζώα μεγάλης ηλικίας

3)   ζώα που έχουν υποστεί επανειλημμένες μακροχρόνιες και λανθασμένες αγωγές με στεροειδή.

Στοιχεία που προαναγγέλλουν την εκδήλωση της πυομήτρας σε ζώα μεγάλης ηλικίας είναι η εκδήλωση οίστρου σε ανώμαλα μικρά ή μεγάλα χρονικά διαστήματα και η μεγάλη διάρκεια του προοίστρου (εμμένουσες αιμορραγίες όταν το ζώο έχει περίοδο).

Η πυομήτρα μπορεί να εμφανιστεί με 2 μορφές: την ανοιχτή και την κλειστή.

Τα συμπτώματα της ανοιχτής πυομήτρας είναι έκκριμα από το γεννητικό σύστημα, κατάπτωση, ανορεξία και πολυδιψία- πολυουρία.

Τα συμπτώματα της κλειστής πυομήτρας είναι πιο έντονα και περιλαμβάνουν κατάπτωση, ανορεξία, έμετοι, πολυουρία- πολυδιψία, αφυδάτωση, ωχρότητα βλεννογόνων, διόγκωση κοιλιάς και μήτρας και δυσκολία ανέγερσης.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Η διάγνωση γίνεται από τα συμπτώματα, με λήψη ακτινογραφίας, υπέρηχο, αιματολογικές και βιοχημικές εξετάσεις.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ

Η πρόγνωση για ένα ζώο με πυομήτρα είναι επιφυλακτική σε όλες τις περιπτώσεις.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ 

Αυτό που πρέπει να γνωρίζει ο ιδιοκτήτης είναι ότι όλα τα περιστατικά θεωρούνται επείγοντα και ότι η απώλεια χρόνου μπορεί να οδηγήσει σε μη αναστρέψιμες βλάβες ζωτικών οργάνων.

Η θεραπεία περιλαμβάνει υποστηρικτική αγωγή με ορούς και αντιβιοτικά. Αυτό, όμως, που επιβάλλεται είναι η διενέργεια ωοθυκυστερεκτομής (στείρωση).

Αν δε γίνει χειρουργική επέμβαση, μπορεί να δοκιμαστεί η χορήγηση ορμονών (προσταγλανδίνης), χωρίς όμως αυτή να στερείται παρενεργειών και επιπτώσεων.

Επίσης, αν η θεραπευτική αγωγή περιλαμβάνει μόνο χορήγηση φαρμάκων, υπάρχει περίπτωση επανεμφάνισης παθολογικού εκκρίματος μέχρι και 40 μέρες μετά την ολοκλήρωση της αγωγής.

ΠΡΟΛΗΨΗ

Τα ζώα πρέπει να γεννούν σε κάθε αναπαραγωγική τους περίοδο. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, τότε η μόνη λύση για την πρόληψη αυτής της κατάστασης είναι η ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΤΕΙΡΩΣΗΣ.

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ 

–       Παθολογία Αναπαραγωγής- Σημειώσεις Κ. Μπόσκου

–       Saunders, Εγχειρίδιο Κτηνιατρικής των Μικρών Ζώων

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πως ενδέχεται να υπάρξουν καθυστερήσεις στην παράδοση των παραγγελιών λόγω φόρτου εργασίας σε μεταφορικές και ταχυμεταφορικές εταιρίες. Παράβλεψη