Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 17 ετών αναμένεται να αυξηθούν οι καλλιεργούμενες εκτάσεις του χειμερινού σιταριού, σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο Δημητριακών (IGC). Η διόρθωση που σημειώνεται στις τιμές του καλαμποκιού στη διεθνή αγορά, αποθαρρύνει τους παραγωγούς παγκοσμίως, οι οποίοι στρέφονται στο σιτάρι, οι τιμές του οποίου παραμένουν σταθερά υψηλότερες. Μέχρι στιγμής οι καιρικές συνθήκες ευνοούν τη σπορά στις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ. Στη Ρωσία, η ξηρασία είχε επιτρέψει «καλή πρόοδο» της σποράς στις νότιες περιοχές, ενώ υπάρχει καθυστέρηση από τις βροχές στις κεντρικές και βόρειες. Στην Ουκρανία υπάρχουν ευνοϊκές συνθήκες για τη σπορά στις δυτικές περιοχές, ενώ απαιτούνται περισσότερες βροχοπτώσεις στις ανατολικές. Όσον αφορά την ΕΕ δεν αναμένεται να υπάρχουν μεγάλες αλλαγές στις καλλιέργειες, ενώ προβληματισμός υπάρχει από το Συμβούλιο για τη ξηρασία που επικρατεί τα τελευταία χρόνια σε Ισπανία και Ελλάδα.
Σύμφωνα με την έκθεση του Σεπτεμβρίου του IGC, η παγκόσμια παραγωγή σιταριού αναμένεται να φτάσει τους 692,6 εκατ. τόνους την περίοδο 2013-2014, τη στιγμή που η κατανάλωση θα περιοριστεί στους 687 εκατ. τόνους, δημιουργώντας ένα πλεόνασμα 5 εκατ. τόνων. Η σοδειά της Ευρωπαϊκής Ένωσης προβλέπεται να φτάσει στα 143,3 εκατ. τόνους, έναντι παραγωγής 131,6 εκατ. τόνων της προηγούμενης σεζόν. Αυξημένη αναμένεται να είναι η σοδειά στη Ρωσία (51 εκατ. τόνους έναντι 37,7) και στην Ουκρανία (22 εκατ. τόνους έναντι 15,8). Παράλληλα αναμένεται αύξηση στην παραγωγή των χωρών της Βορείου Αφρικής, η οποία οφείλεται κατά κύριο λόγο στο Μαρόκο, όπου η σοδειά εκτιμάται ότι θα αγγίξει τα 7 εκατ. τόνους, σχεδόν διπλασιάζοντας την παραγωγή του μέσα σε ένα χρόνο. Μείωση αναμένεται να έχουμε στην παραγωγή των ΗΠΑ (57,5 εκατ. τόνους έναντι 61,8). Τα αποθέματα σιταριού στα τέλη της εμπορικής περιόδου 2013 – 2014 αναμένεται να φτάσουν τους 180 εκατ. τόνους και να είναι αυξημένα κατά 5 εκατ. τόνους σε σύγκριση με την περασμένη περίοδο.
Όσον αφορά την παγκόσμια παραγωγή του καλαμποκιού, αναμένεται να φτάσει τους 943,2 εκατ. τόνους, δημιουργώντας πλεόνασμα 26 εκατ. τόνων, μετά από δυο ελλειμματικές και μια ισορροπημένη χρονιά. Τα παγκόσμια αποθέματα αναμένεται να ανέλθουν στους 147,5 εκατ. τόνους. Ωστόσο η περαιτέρω αύξηση στα αποθέματα που εμφανίζονται στις ΗΠΑ, έχουν σαν αποτέλεσμα να υπάρχει «πίεση» στις χρηματιστηριακές οι τιμές.
Για το ρύζι προβλέπεται την περίοδο 2013/2014 μια μικρή αύξηση της παγκόσμια παραγωγής και της ζήτησης κατά 1%. Τα αποθέματα θα παρουσιάσουν αύξηση για ένατη συνεχή χρονιά.
Ενδιαφέρον υπάρχει στις εμπορικές συναλλαγές της σόγιας, αποτέλεσμα της αύξησης κατά 14% των εισαγωγών της Κίνας. Η παγκόσμια παραγωγή αναμένεται να παρουσιάσει αύξηση κατά 4%.
Πηγή:http://www.agrotypos.gr
Add comment