+30 22530 24100

Επικοινωνία

Κατάστημα Καλλονής: 22530 29270 - 24100 - 23275, Υποκατάστημα Λάρσος: 22510 93000

Για Τηλεφωνικές παραγγελίες καλέστε στο
MontBlanc
0
Κανένα προϊόν στο καλάθι σας.

Blog

Άλογα

Σφυγμός δακτυλικής αρτηρίας στο άλογο

12 Δεκεμβρίου 2012, Author: Αγροτική Στέγη

pulse

Η ψηλάφιση του σφυγμού της δακτυλικής αρτηρίας είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο. Μας βοηθάει να πιστοποιήσουμε άν υπάρχει πόνος ή φλεγμονή στην οπλή ή σε μεγαλύτερης έκτασης περιοχή.

Κατά την διάρκεια της ψηλάφισης αισθανόμαστε το αίμα να ρέει μέσα από την αρτηρία προς την οπλή. Αν υπάρχει φλεγμονή στην οπλή, τότε η ροή του αίματος είναι περιορισμένη και αντανακλάται πίσω στην αρτηρία. Όσο περισσότερη φλεγμονή υπάρχει στην οπλή τόσο ισχυρότερος είναι ο σφυγμός.


Κανονικός σφυγμός

Σε ένα υγιές άλογο, η ψηλάφιση του σφυγμού της δακτυλικής αρτηρίας είναι σχετικά δύσκολο να βρεθεί (γιατί υπάρχει πολύ μικρός περιορισμός της ροής του αίματος). Αν είστε στη σωστή περιοχή τότε θα τον αισθανθείτε πολύ αμυδρά.

Ο αμυδρός δακτυλικός σφυγμός είναι κανονικός και δείχνει ότι δεν υπάρχουν σημαντικά προβλήματα στην περιοχή και στην οπλή.

Συναγερμός!

Ένας εύκολα ψηλαφούμενος δακτυλικός σφυγμός είναι σημάδι συναγερμού.Ο ελαφρύς σφυγμός δεν είναι τόσο ανησυχητικός όσο ο δυνατός(bounding digital pulse).Τον έχουμε αισθανθεί όταν μας πονάει το κεφάλι έντονα ή όταν έχουμε κόψει το δάκτυλό μας.Δεν ειναι μια αύξηση στην συχνότητα αλλά στην δύναμη.Άν ο σφυγμός σου φαίνεται δυνατός τότε σιγουρέψου ψηλαφώντας τον μερικές φορές και σύγκρινέ τον και με τον σφυγμό των υπολοίπων ποδιών.Δυνατός σφυγμός σημαίνει φλεγμονή ή και πόνο δηλ. ότι κάτι δεν πάει καλά.

Εάν υπάρχει δυνατός σφυγμός προς μία οπλή τότε υποπτευόμαστε τοπική ζημιά πιθανώς ένα απόστημα ή μώλωπας.

Δυνατός σφυγμός στα δύο ή στα τέσσερα πόδια φανερώνει γενικό πρόβλημα. Το άλογό σου μπορεί να έχει ενδονυχίτιδα. Πριν πανικοβληθείς παρατήρησε το άλογό σου προσεκτικά. Εάν φαίνεται κανονικό, άνετο,ευδιάθετο, πιθανόν να είναι ιδιομορφία του.

Εάν, από την άλλη πλευρά, έχετε παρατηρήσει δυσφορία, αλλαγές στην συμπεριφορά του ή οτιδήποτε σας οδηγεί να πιστεύτε ότι κάτι δεν πάει καλά, τότε η κατάσταση είναι επείγουσα.Καλέστε τον κτηνίατρο.
Η δύναμη του παλμού και τη συμπεριφορά του αλόγου σας θα σας βοηθήσει να καθορίσετε τι πρέπει να κάνετε. Ισχυρός δακτυλικός σφυγμός και ευαισθησία στην οπλή είναι συχνά τα πρώτα σημάδια της ενδονυχίτιδας. Εάν οι συνθήκες που προκαλούν φλεγμονή εξαλειφθούν, το άλογο θα πρέπει να βελτιωθεί γρήγορα με πολύ λίγες επιπλοκές. 

Χρησιμοποιήστε την κοινή λογική σας. Εμπιστευθείτε το άλογό σας και το ένστικτό σας. Μάθετε την φηλάφιση της δακτυλικής αρτηρίας ΠΡΙΝ υπάρξει το πρόβλημα.

Πως γίνεται η ψηλάφιση;

sf-1

Υπάρχουν δύο αξιοσημείωτα αυλάκια λίγο πάνω απο τον κυνήποδα(μπουλέ).

1.) Μεταξύ του καμπτήρα τένοντα(flexor tendon) και των αναρτήρων συνδέσμων (suspensory ligament).Μέσα σ’αυτό το αυλάκι περνάνε Φλέβα,Αρτηρία και Νεύρο σαν ένα σύμπλεγμα μαζί (ΦΑΝ).

2.) Μεταξύ του οστού του κυρίου μετακαρπίου(canon bone) και των αναρτήρων συνδέσμων (suspensory ligament).

sf-2

Εδώ πρόκειται για μιά μεγένθυση της προηγούμενης εικόνας που δείχνει:

1.) ΦΑΝ (φλέβα-αρτηρία-νεύρο)

2.) Αναρτήρα σύνδεσμο(Suspensory Ligament)

3.) Εν τω βάθει καμπτήρ τένοντας των φαλάγγων(Deep Digital Flexor Tendon)

4.) Καταφυτικός τένοντας του επιπολής καμπτήρος των φαλάγγων( Superficial Flexor Tendon)

Το ΦΑΝ μετά περνάει πάνω από τον σύνδεσμο που καλύπτει τα σησαμοειδή και διατρέχει το μεσοκήνιο(pastern).

Εδώ είναι μιά φωτογραφία που δείχνει αυτόν τον σύνδεσμο.Είναι ο παράπλευρος σησαμοειδής σύνδεσμος(collateral sesamoidean ligament).

sf-3

Μην συγχέεις το ΦΑΝ (1) με το σκέλος του εκτείνοντα αναρτήρα σύνδεσμου(extensors branches of the suspensory ligament) (2). Ο σύνδεσμος είναι σκληρός και κατευθύνεται στο έμπροσθεν μέρος του ποδιού.

Υπάρχουν 4 περιοχές όπου μπορούμε να ψηλαφίσουμε τον σφυγμό της δακτυλικής αρτηρίας

sf-4

Δοκίμασε πιά περιοχή σε βολεύει καλύτερα.Εφαρμόζοντας απαλά τις άκρες των δακτύλων σου πάνω σε μία από αυτές με λίγη υπομονή και συνγκέντρωση θα αισθανθείς το σφυγμό.

sf-5

sf-6

Tου Paige Poss

Επιμέλεια άρθρου: Στρατής Μουφλουζέλλης 7/01/2012

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πως ενδέχεται να υπάρξουν καθυστερήσεις στην παράδοση των παραγγελιών λόγω φόρτου εργασίας σε μεταφορικές και ταχυμεταφορικές εταιρίες. Παράβλεψη