+30 22530 24100

Επικοινωνία

Κατάστημα Καλλονής: 22530 29270 - 24100 - 23275, Υποκατάστημα Λάρσος: 22510 93000

Για Τηλεφωνικές παραγγελίες καλέστε στο
MontBlanc
0
Κανένα προϊόν στο καλάθι σας.

Blog

Σκύλος

Τα πρώτα «σημάδια» γήρανσης του σκύλου.

14 Ιανουαρίου 2014, Author: Αγροτική Στέγη
old_dog

 

Όσο τα ζώα μας μεγαλώνουν, είναι φυσικό να παρατηρούμε – και συνήθως το περιμένουμε- αλλαγές στη συμπεριφορά. Ποιες αλλαγές όμως ξεφεύγουν από το φυσιολογικό της ηλικίας; Ποια συμπτώματα είναι εκείνα που δείχνουν ότι υπάρχει κάτι παθολογικό και δεν πρόκειται απλά για σημάδια της ηλικίας;
Πότε ένα ζώο θεωρείται ηλικιωμένο;
Σε γενικές γραμμές, ηλικιωμένο θεωρείται ένα ζώο το οποίο βρίσκεται στο τελευταίο 25% του προσδοκώμενου μέσου όρου ζωής του, ανάλογα το είδος και τη φυλή του. Για παράδειγμα, μια γάτα που αναμένεται να ζήσει 15 χρόνια θα θεωρηθεί ηλικιωμένο στα 11 χρόνια του. Για τους ιδιοκτήτες της γατών και σκυλιών, αυτό σημαίνει ότι στα 9-11 χρόνια το ζώο θεωρείται ηλικιωμένο. Σημαντική εξαίρεση αποτελούν οι γιγαντόσωμες φιλές σκύλων, στις οποίες η Τρίτη ηλικία αρχίζει 2 χρόνια πριν.
Αργή κίνηση.
Πολλοί ιδιοκτήτες υποθέτουν ότι οι αργές κινήσεις του ζώου τους συμβαίνουν επειδή αυτό μεγαλώνει σε ηλικία. Μιας και η αύξηση της ηλικίας συσχετίζεται με διάφορες ασθένειες, αν το ζώο σας είναι πιο αργό στις κινήσεις του, συνιστάται να το πάτε στο κτηνίατρο για ένα για να εξεταστεί η γενική του κατάσταση. Το ζώο σας δε μπορεί να σας πει ότι πονάει από αρθρίτιδα, αλλά ο κτηνίατρος μπορεί να το διαγνώσει. Υπάρχουν αγωγές, οι οποίες μπορούν να το κάνουν να ανακτήσει περισσότερη η λιγότερη από τη κινητικότητα του. Οι αγωγές αυτές θα πρέπει να δίνονται πάντα από το κτηνίατρο, καθώς πολλά από τα φάρμακα που δρουν στην αρθρίτιδα, είναι εξαιρετικά τοξικά
Σύνδρομο Γνωστικής Δυσλειτουργίας (ΣΓΔ)
Όταν ο κτηνίατρος σας αποκλείσει κάποιο από τα συνηθισμένα νοσήματα, τότε μπορεί να εμπλέκεται στην εικόνα του ζώου, το ΣΓΔ . Πρόκειται για μείωση της εγκεφαλικής δραστηριότητας σε ηλικιωμένους σκύλους που εκδηλώνεται με διαταραχή της συμπεριφοράς. Σκύλοι που πάσχουν από ΣΓΔ, μπορεί να στέκονται σε ένα συγκεκριμένο σημείο συχνότερα, να καλωσορίζουν τους ιδιοκτήτες λιγότερο συχνά ή να έχουν ατυχήματα στο σπίτι. Μαγνητικές τομογραφίες σε σκύλο που πάσχει από αυτό το σύνδρομο, έχουν δείξει ότι υπάρχουν μεγάλες ομοιότητες με τη δεύτερη πιο συχνή μορφή άνοιας στον άνθρωπο, την αγγειακή άνοια.
Συνοψίζοντας, οι ιδιοκτήτες πρέπει να έχουν υπόψιν τους τα εξής:
Είναι λάθος να υποθέτουμε ότι οι αλλαγές στη συμπεριφορά , τη δραστηριότητα ή την όρεξη, είναι απλά επειδή γερνάει το ζώο. Αναφέρετε αυτές τις αλλαγές στον Κτηνίατρο σας.
Πηγαίνετε το κατοικίδιο σας συχνά στο κτηνίατρο, για τακτικά τσεκ απ. Για τα νεαρά ζώα, μια φορά το χρόνο είναι αρκετή στις πιο πολλές φορές, ενώ για τα γηραιότερα, συχνότερες. Η έγκαιρη διάγνωση νοσημάτων, μπορεί να είναι καθοριστική για την επιμήκυνση της ζωής του.
Διατηρήστε το ζώο σας πνευματικά και φυσικά δραστήριο. Ασκήστε το σε τακτική βάση, κατά προτίμηση με δραστηριότητες που δε καταπονούν τις αρθρώσεις του, όπως το κολύμπι. Χρησιμοποιείστε παιχνίδια που το κάνουν να μένει απασχολημένο νοητικά.

Πηγή: www.diagnovet.gr

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πως ενδέχεται να υπάρξουν καθυστερήσεις στην παράδοση των παραγγελιών λόγω φόρτου εργασίας σε μεταφορικές και ταχυμεταφορικές εταιρίες. Παράβλεψη