+30 22530 24100

Επικοινωνία

Κατάστημα Καλλονής: 22530 29270 - 24100 - 23275, Υποκατάστημα Λάρσος: 22510 93000

Για Τηλεφωνικές παραγγελίες καλέστε στο
MontBlanc
0
Κανένα προϊόν στο καλάθι σας.

Blog

Αγροτικά και Κτηνιατρικά νέα

Τους 411.000 τόνους έφθασε φέτος η παραγωγή βιομηχανικής τομάτας σε ολόκληρη τη χώρα

25 Σεπτεμβρίου 2013, Author: Αγροτική Στέγη

tomatabio
Ολοκληρώθηκε η συγκομιδή βιομηχανικής τομάτας και στις περιοχές της Στερεάς Ελλάδας και της Θεσσαλίας με διαφορά περίπου 10 ημερών από την Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, η φετινή συγκομισθείσα ποσότητα, στο σύνολο της Στερεάς Ελλάδας και της Θεσσαλίας κυμαίνεται περίπου στα ίδια επίπεδα με πέρσι (330.000 τόνους), ενώ οι αποδόσεις κατά μέσο όρο κυμάνθηκαν στους 9 τόνους το στρέμμα. Όσον αφορά το θέμα των πληρωμών των τοματοπαραγωγών παραγωγοί από τον Θεσσαλικό κάμπο μας ενημερώνουν ότι το επόμενο διάστημα ξεκινούν και οι προκαταβολές των πληρωμών. Όσον αφορά την παραγωγή στην Ηλεία, σύμφωνα με το ρεπορτάζ μας φέτος έφθασε τους 81.000 τόνους, σημειώνοντας αύξηση σε ποσοστό 10% σε σχέση με το 2012.

Ειδικότερα σύμφωνα με όσα αναφέρει στον ΑγροΤύπο, ο κ. Αστέριος Σαπουνάς, εκπρόσωπος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Θεσσαλών Τοματοπαραγωγών – ΘΕΣΤΟ: «Στο συνεταιρισμό μας συνολικά παραδώσαμε στα εργοστάσια 141.000 τόνους, παραγωγή στα ίδια επίπεδα περίπου με πέρσι. Η μέση παραγωγή κυμάνθηκε λίγο πάνω από 9 τόνους το στρέμμα. Σαν σύνολο Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας η συγκομιδή κυμαίνεται περίπου στους 330.000 τόνους».

Πληρωμές

Σε ερώτησή μας σχετικά με τις πληρωμές ο κ. Σαπουνάς μας ανέφερε: «Έχουν αρχίσει οι διαδικασίες για την πραγματοποίηση κάποιων πληρωμών. Για παράδειγμα το εργοστάσιο του Νομικού την ερχόμενη εβδομάδα θα πληρώσει το 50% του προϊόντος που έχει παραλάβει. Από τα υπόλοιπα εργοστάσια που έχουμε συμβληθεί έχουμε λάβει επιταγές από τις οποίες ένα 20% αφορούν την προκαταβολή χρημάτων ενώ οι υπόλοιπες θα είναι εισπρακτέες από Νοέμβριο και μετά».

Συνδεδεμένη Ενίσχυση

Όσον αφορά τις προσπάθειες των τοματοπαραγωγών της Θεσσαλίας για ένταξη της καλλιέργειας στην συνδεδεμένη ενίσχυση ενόψει της εφαρμογής της Νέας ΚΑΠ, ο κ. Σαπουνάς μας έκανε γνωστό ότι: είμαστε σε μια επικοινωνία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και συγκεκριμένα με τον Γενικό Γραμματέα Διεθνών Σχέσεων, κ. Δημήτρη Μελά, στον οποίο μάλιστα αποστείλαμε και ένα υπόμνημά μας με τα επιχειρήματά μας.
Υπενθυμίζουμε ότι το θέμα τέθηκε από πλευράς τοματοπαραγωγών στον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Αχαρνών 2, στις 13 Σεπτεμβρίου.

81.000 τόνοι στην Ηλεία

Υπενθυμίζουμε ότι στην περιοχή της Ηλείας η συγκομιδή ολοκληρώθηκε νωρίτερα και συγκεκριμένα στις 15 Σεπτεμβρίου. Η συγκομισθείσα ποσότητας βιομηχανικής τομάτας στην Περιφερειακή Ενότητα της Δυτικής Πελοποννήσου έφθασε τους 81.000 τόνους, αυξημένη σε ποσοστό 10% σε σχέση με το 2012.

Χρήστος Διαμαντόπουλος
xdiam@agrotypos.gr

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πως ενδέχεται να υπάρξουν καθυστερήσεις στην παράδοση των παραγγελιών λόγω φόρτου εργασίας σε μεταφορικές και ταχυμεταφορικές εταιρίες. Παράβλεψη