Μνήμες από το πρόσφατο, δυσάρεστο, παρελθόν, που οδήγησε στη θανάτωση πάνω από 20.000 προβάτων στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ξύπνησε στους ντόπιους κτηνοτρόφους και τις αρμόδιες αρχές της Περιφέρειας, το νέο κρούσμα με ευλογιά, που εντοπίστηκε στο χωριό Λυκόφη, στο Σουφλί Έβρου.
Την ανησυχία, μάλιστα, την επιτείνει ακόμη περισσότερο η υποψία ότι ίσως να υπάρχει και δεύτερη προσβολή από τον ιό, σε μικρό κοπάδι 30 ζώων στο χωριό Δωρίσκος, το οποίο ήδη έχει τεθεί υπό αυστηρή επιτήρηση για παν ενδεχόμενο. Για τη συγκεκριμένη εκμετάλλευση τα εργαστηριακά αποτελέσματα, που δεν αποκλείεται να δώσουν μια ακόμη σαφή ένδειξη ότι μπορεί και να αναβιώνει ο εφιάλτης, αναμένονται την ερχόμενη Δευτέρα 23 Ιουνίου.
Η προσβεβλημένη εκμετάλλευση από το παρέβριο οικισμό της Λυκόφης, που αριθμούσε συνολικά 450 αιγοπρόβατα, θανατώθηκε την Τρίτη 17 Ιουνίου, ακριβώς πέντε μήνες από το τελευταίο κρούσμα στον Έβρο, στις 17/01/14 όταν στις Φέρες είχε εντοπιστεί προσβολή συν-εκτροφής (δύο αδελφιών) με συνολικά 790 ζώα, τα οποία, επίσης, είχαν θανατωθεί.
Οι τοπικές αρμόδιες αρχές της ΔΑΟΚ της περιφερειακής ενότητας του Έβρου πάντως, έχουν λάβει όλα τα προβλεπόμενα μέτρα, προκειμένου να περιορίσουν πιθανή εξάπλωση του ιού και στο πλαίσιο αυτό βρίσκονται, ήδη, σε επιτήρηση οι δήμοι Σουφλίου, Αλεξανδρούπολης και Σαμοθράκης, που συγκροτούν την περιοχή του Νοτίου Έβρου. Υπενθυμίζεται πως από τον Αύγουστο του 2013 έως και τον Ιανουάριο του 2014, όταν είχαμε το τελευταίο κρούσμα στις Φέρες, η περιοχή του Νοτίου Έβρου είχε δώσει 14 εστίες ευλογιάς κι είχαν θανατωθεί συνολικά 4.059 πρόβατα, από τα περισσότερα από 20.000 ζώα, που είχαν την ίδια τύχη, σε όλη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Πηγή: www.agronews.gr
Leave a reply