+30 22530 24100

Επικοινωνία

Κατάστημα Καλλονής: 22530 29270 - 24100 - 23275, Υποκατάστημα Λάρσος: 22510 93000

Για Τηλεφωνικές παραγγελίες καλέστε στο
MontBlanc
0
Κανένα προϊόν στο καλάθι σας.

Blog

Αγροτικά και Κτηνιατρικά νέα

Χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις αλλά καλύτερες τιμές παραγωγού φέτος για την καλλιέργεια ξερού κρεμμυδιού

5 Σεπτεμβρίου 2013, Author: Αγροτική Στέγη
kremmydia4

 

Καλύτερες τιμές παραγωγού σε σχέση με πέρσι αλλά προβλήματα στις στρεμματικές αποδόσεις έχουν φέτος οι παραγωγοί κρεμμυδιών. Τον Αύγουστο ολοκληρώθηκε η συγκομιδή ξερού κρεμμυδιού και τώρα η παραγωγή βγήκε στην ελληνική αγορά. Η ποιότητα είναι άριστη. Η περιοχή της Θήβας παράγει το μεγαλύτερο ποσοστό της παραγωγής στη χώρα μας. Στην πρώιμη καλλιέργεια η σπορά γίνεται κάθε πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου οπότε η πρώιμη συγκομιδή είναι κατά τον Μάιο. Η κανονική σπορά όμως γίνεται Φεβρουάριο – Μάρτιο, ανάλογα τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή και η συγκομιδή είναι τέλος Αυγούστου.
Η στρεμματική απόδοση στις καλές χρονιές κυμαίνεται πάνω από 7 τόνους το στρέμμα. Όμως φέτος ήταν σε χαμηλότερα επίπεδα και κυμάνθηκε στους 3 – 5 τόνους το στρέμμα.
Οι τιμές που δίνονται από τους εμπόρους κυμαίνονται στα 20 – 22 λεπτά το κιλό, αυξημένες σε σχέση με τις περσινές που έφταναν μόλις τα 8 – 10 λεπτά το κιλό.
Η αποθήκευση σε αεριζόμενους χώρους ή σε ψυκτικούς θαλάμους αποτελεί το σημείο κλειδί για την καλλιέργεια του κρεμμυδιού. Υπολογίζεται όμως ότι μόλις το 30 – 40% της παραγωγής στη χώρα μας οδηγείται σε αποθηκευτικούς χώρους των παραγωγών, ενώ η υπόλοιπη ποσότητα πωλείται από το χωράφι στους εμπόρους.
Ο πρώην διευθυντής της ΕΑΣ Θήβας κ. Μιχάλης Πικάσης ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «πέρσι η απορρόφηση του προϊόντος αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα και η τιμή παραγωγού ήταν «απελπιστική» αλλά φέτος τα πράγματα φαίνεται να πηγαίνουν καλύτερα. Οι τιμές αυτές σε συνδυασμό με μια στρεμματική απόδοση των 5 τόνων είναι καλές, αν όμως είναι μικρότερες οι αποδόσεις τότε υπάρχει πρόβλημα για το εισόδημα του παραγωγού. Τυχεροί είναι οι παραγωγοί που έχουν κάποιους αποθηκευτικούς χώρους (ψυγεία κ.α.) και μπορούν να αποθηκεύσουν το προϊόν μέχρι τον Δεκέμβριο ώστε να πετύχουν καλύτερες τιμές».

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πως ενδέχεται να υπάρξουν καθυστερήσεις στην παράδοση των παραγγελιών λόγω φόρτου εργασίας σε μεταφορικές και ταχυμεταφορικές εταιρίες. Παράβλεψη