+30 22530 24100

Επικοινωνία

Κατάστημα Καλλονής: 22530 29270 - 24100 - 23275, Υποκατάστημα Λάρσος: 22510 93000

Για Τηλεφωνικές παραγγελίες καλέστε στο
MontBlanc
0
Κανένα προϊόν στο καλάθι σας.

Blog

Πουλερικά

Γρίπη των πτηνών

20 Δεκεμβρίου 2012, Author: Αγροτική Στέγη

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΓΡΙΠΗ ΤΩΝ ΠΤΗΝΩΝ
Αθήνα, 17.01.2006
Μετά την ανησυχία που προκλήθηκε από την εμφάνιση της νόσου της γρίπη των πτηνών στη γειτονική Τουρκία, ο Π.Κ.Σ. ενημερώνει την κοινή γνώμη ότι:

 

 

 • Η γρίπη των πτηνών είναι ασθένεια ΚΑΤΑ ΚΥΡΙΟ ΛΟΓΟ των πτηνών.
 • ΣΠΑΝΙΑ και ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ μπορεί να μεταδοθεί και στον άνθρωπο εφόσον αυτός έρθει σε πολύ στενή επαφή με προσβεβλημένα από τη νόσο πτηνά.
 • Για τον τρόπο μετάδοσης της νόσου από τα πτηνά στον άνθρωπο έχουμε όλοι σχηματίσει μια εικόνα, βλέποντας από τηλεοράσεως παιδιά στην Τουρκία να παίζουν, κυνηγώντας και πέφτοντας μέσα στις λάσπες προκειμένου να πιάσουν τα κοτόπουλα. Γι’ αυτό και τα περισσότερα θύματα εξάλλου είναι παιδιά που παίζουν με τα πτηνά και λογικά συλλαμβάνουν πιο εύκολα τα αργά-ασθενή πτηνά απ’ ότι τα υγιή.
 • ως σήμερα θεωρείται ΑΔΥΝΑΤΗ η μετάδοση της γρίπης των πτηνών από άνθρωπο σε άνθρωπο.
 • Η νόσος ΔΕΝ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ με το ψημένο κρέας πουλερικών, ούτε με τα ψημένα αυγά.
 • Η νόσος ΔΕΝ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ με το ψημένο κρέας πουλερικών, ούτε με τα ψημένα αυγά.
 • Στη χώρα μας δεν έχουν αναφερθεί κρούσματα της νόσου σε πτηνά.
 • Οι ΙΔΙΩΤΕΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΙ έχουν ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ τους ΕΚΤΡΟΦΕΙΣ, να ανησυχήσουν εάν αντιληφθούν ασθένεια μεταξύ των πτηνών τους με αναπνευστικά συμπτώματα, αιμορραγίες κάτω από το δέρμα της κεφαλής και των ποδιών και ειδικά νόσο με ταχεία θανατηφόρα εξέλιξη (θάνατος σε 24-48 ώρες) και υψηλό ποσοστό θανάτων (80-100%).
 • Οι κτηνιατρικές υπηρεσίες του Δημοσίου και των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, βρίσκονται σε ΕΠΑΓΡΥΠΝΗΣΗ και έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα.
 • Το καλύτερο «ΦΑΡΜΑΚΟ» κατά της νόσου, για όσους έρχονται σε επαφή με πτηνά, είναι η σχολαστική τήρηση των ΚΑΝΟΝΩΝ ατομικής ΥΓΙΕΙΝΗΣ.
 • Η εμφάνιση τον επόμενο καιρό κρούσματος στην Ευρώπη, σε άνθρωπο που είχε ταξιδέψει στη περιοχή της Τουρκίας όπου εμφανίστηκε η νόσος, δεν είναι απίθανη, αλλά είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα είναι μεμονωμένο και δεν δικαιολογεί τίτλους όπως «η γρίπη των πτηνών στην καρδιά της Ευρώπης;».
 • Επειδή εκτός από κτηνίατροι είμαστε και Έλληνες πολίτες, πιστεύουμε ότι «η πολύ κουβέντα» γύρω από μία, προς το παρόν, ανύπαρκτη νόσο μόνο ζημιά μπορεί να προκαλέσει στην εικόνα της χώρας, ειδικά ενόψει της καλοκαιρινής τουριστικής περιόδου.

Κατόπιν όλων των ανωτέρω θεωρούμε ότι φαινόμενα πανικού και πηχυαίων τίτλων, ειδικά όταν δεν έχει καν υπάρξει υποψία κρούσματος σε πτηνά ή άνθρωπο στη χώρα μας, είναι υπερβολικά και δεν βοηθούν στη σωστή και έγκυρη ενημέρωση των πολιτών.
Τέλος να ενημερώσουμε ότι οι ιδιώτες κτηνίατροι βρίσκονται σε επαγρύπνηση, παρακολουθούν τις εξελίξεις, ανά πάσα στιγμή μπορούν να συμβάλλουν στην προάσπιση της Δημόσιας Υγείας με τις γνώσεις τους περί της νόσου και όποτε προκύψουν νέα δεδομένα θα επανέλθουμε προκειμένου να ενημερώσουμε σωστά την κοινή γνώμη.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πως ενδέχεται να υπάρξουν καθυστερήσεις στην παράδοση των παραγγελιών λόγω φόρτου εργασίας σε μεταφορικές και ταχυμεταφορικές εταιρίες. Παράβλεψη